Dom dostępny

| projekt architektoniczny: arch. Zuzanna Arkuszyńska, arch. Emilia Łach, arch. Monika Więcek
| projekt instalacyjny: mgr. inż. Bartosz Radomski
| powierzchnia użytkowa: 176 m2

Koncepcja zakłada budynek mieszkalny przeznaczony dla czteroosobowej rodziny (2+2) z możliwością zaaranżowania pokoju na parterze dla dodatkowej osoby (możliwość wygodnego korzystania dla osoby niepełnosprawnej). Budynek ten ma łączyć w sobie cechy tradycyjnego, archetypowego domu jednorodzinnego z nowoczesnością i dbałością o otaczające środowisko. Dobór materiałów i technologii odpowiada także najnowszym regulacjom prawnym, które w pełni wejdą w życie z dniem 1 stycznia 2021 roku. Według tych założeń powstała podstawowa bryła – dom parterowy z poddaszem o spadzistym, nachylonym pod kątem 50 i 35 stopni dachem (strona południowa jest bardziej pochylona) – taki kształt budzi dobre skojarzenia, jest ponadczasowy.

Element proekologiczny na etapie kształtowania koncepcji zawarto w jednym prostym zabiegu związanym z lokalizacją przykładowej działki. Rzadko mamy do czynienia z „działką idealną”, zorientowaną na linii północ – południe. Tymczasem by maksymalnie doświetlić i wykorzystać uzyski cieplne z promieniowania słonecznego podczas zimniejszych pór roku należałoby skierować elewację prostopadle do linii padania promieni słonecznych. Stąd decyzja o ścięciu budynku w taki sposób, by kąt taki uzyskać. Powstał rzut w kształcie trapezu prostokątnego, co nadało bryle charakterystycznej dynamiki. Taka forma wydała się nam atrakcyjna, jednak wzięliśmy pod uwagę czynnik „uniwersalności”, a także potrzebę regulowania ilości promieniowania docierającego do budynku latem.

W taki sposób powstała dodatkowa kubatura w postaci ogrodu zimowego, który dopełnił ścięty narożnik. To rozwiązanie daje szereg korzyści, zarówno wizualnych, jak i eksploatacyjnych: zyskujemy przestrzeń dla roślinności i spędzania czasu w słoneczne, zimowe dni. Tym samym powstaje także przestrzeń buforowa, która poprawia komfort cieplny całego budynku – zapobiega zarówno przed wyziębianiem, jak i przegrzewaniem. Poza tym następuje tu naturalna cyrkulacja powietrza, co również korzystnie wpływa na klimat pomieszczeń. Nad ogrodem zimowym zaprojektowano drewnianą, oddzieloną konstrukcyjnie markizę, na której można zamocować płócienny daszek – przeciwdziała to w pasywny sposób nagrzewaniu się pomieszczeń latem. Dodatkowym atutem takiej decyzji projektowej jest możliwość zaadaptowania jej dla niemal każdej działki – wystarczy zmienić kąt ścięcia narożnika budynku i kształt ogrodu zimowego. Innymi zabiegami, które poprawiają efektywność energetyczną budynku jest elewacja północna, która w całości pozostała monolityczna, bez otworów okiennych i drzwiowych. Unika się w tym sposobem strat ciepła, na które tak bardzo narażona jest elewacja z tej strony świata, szczególnie, gdy posiada otwory okienne lub drzwiowe.

Do innych pasywnych rozwiązań należą: antresola – jako przedłużenie strefy swobodnej cyrkulacji powietrza i strefy buforowej, rozkład pomieszczeń – wszystkie „chłodne” lub nie wymagające dziennego światła pomieszczenia znajdują się w „północnej części”, zblokowanie pomieszczeń brudnych (oszczędność energii na instalacjach wentylacji mechanicznej). Natomiast aktywne systemy zastosowane w budynku to m.in.: pompa ciepła z kolektorami słonecznymi oraz materiały o bardzo dobrych współczynnikach U. W rezultacie nasz dom dostępny nabiera cech klasycznego i lubianego domu jednorodzinnego, nie brak mu jednak nowoczesnych rozwiązań, które mają odzwierciedlenie w kosztach utrzymania takiego budynku.

 

 

projekt architektoniczny: arch. Zuzanna Arkuszyńska, arch. Emilia Łach, arch. Monika Więcek
projekt instalacyjny: mgr. inż. Bartosz Radomski
powierzchnia użytkowa: 176 m2

.

Advertisements